Ecologisch Streefbeeld Rijn-, Maas- en Scheldemonding
Met de Programmatische Aanpak Grote Wateren (PAGW) versterken we de ecologische waterkwaliteit en de natuur van de grote wateren in Nederland. Dit is goed voor de leefbaarheid en vergroot bovendien de economische waarde.
Het streefbeeld geeft een optimaal toekomstbeeld voor de ecologische waarden van de Rijn-, Maas- en Scheldemonding, binnen de randvoorwaarden van waterveiligheid, zoetwatervoorziening en bereikbaarheid. Door dit streefbeeld naast toekomstbeelden voor andere functies te zetten is integrale politiek-bestuurlijke besluitvorming mogelijk. Het ecologische streefbeeld voor 2050 is daarmee een van de bouwstenen voor toekomstbestendige grote wateren.
Streefbeeld voor goede waterkwaliteit en veerkrachtige natuur
In 2050 is de Rijn-, Maas- en Scheldemonding een deltagebied waar meerdere rivieren uitmonden: een estuarien mondingsgebied. Waar mogelijk zijn er open verbindingen tussen de rivieren en de zee. Er is meer ruimte voor getij, geleidelijke zoet-zout-overgangen en land-waterovergangen. Dat geeft een grote variatie aan natuurlijke leefgebieden. Voor miljoenen vogels en vissen is het gebied onmisbaar als rust-, voedsel-, rui-, paai- en broedgebied.
Door goede verbindingen - tussen de deltawateren, met de Noordzee en met kleinere wateren - bewegen vissen en andere dieren zich vrij in het hele gebied en kunnen voedingsstoffen en sediment zich verspreiden.
Strategieën
Het ecologisch streefbeeld voor de Rijn- Maas- en Scheldemonding vraagt inzet op drie strategieën die elkaar aanvullen en versterken:
Systeemmaatregelen
De volgende systeemmaatregelen dragen bij aan goede waterkwaliteit en veerkrachtige natuur, zoals bedoeld in het streefbeeld voor de Rijn-, Maas- en Scheldemonding:
Toekomstbestendig
Met deze inzet krijgt de Rijn-, Maas- en Scheldemonding een goede ecologische waterkwaliteit en veerkrachtige natuur. De systeemmaatregelen bieden ook kansen voor combinaties met klimaatadaptatie. Zo wordt de Rijn-, Maas- en Scheldemonding toekomstbestendig.
Landelijk streefbeeld
De grote wateren vormen samen één delta. Ze geven water, voedingsstoffen, zout, zand, slib en organismen aan elkaar door. De ecosystemen gaan geleidelijk in elkaar over.
Bekijk ook de streefbeelden voor de andere grote wateren
Waddenzee
Een hoogproductief brakwater getijdengebied, met gevarieerd leefgebied en genoeg rust, stilte en duisternis.
IJsselmeergebied
Een zoetwatermerengebied op de overgang van rivieren naar zee met een rijke hoeveelheid voedsel voor het ecosysteem.
Rivierengebied
Een rijk rivierenlandschap van vrij-afstromende en gestuwde rivieren, met natuurlijke variatie in waterstanden en stroomsnelheden als motor.