Het Rijk werkt met de Programmatische Aanpak Grote Wateren (PAGW) aan de ambitie voor ‘toekomstbestendige grote wateren waar hoogwaardige natuur goed samengaat met een krachtige economie’. In de ecologische streefbeelden van de PAGW is deze ambitie nader uitgewerkt. De PAGW heeft een landelijk streefbeeld en een streefbeeld per groot water (Waddenzee, IJsselmeergebied, Rivierengebied en Rijn-Maas-Scheldemonding) opgesteld.
De ecologische streefbeelden van de PAGW zijn richtinggevend en ondersteunend. Ze geven de richting aan voor de ontwikkeling van de grote wateren naar een gezond en veerkrachtig ecosysteem in 2050.
De streefbeelden geven een optimaal toekomstbeeld voor de ecologische waarden van de grote wateren, binnen de randvoorwaarden van waterveiligheid, zoetwatervoorziening en bereikbaarheid. Door deze streefbeelden naast toekomstbeelden voor andere functies te zetten is integrale politiek-bestuurlijke besluitvorming mogelijk. De ecologische streefbeelden voor 2050 zijn daarmee een van de bouwstenen voor toekomstbestendige grote wateren.
De streefbeelden zijn niet geheel vrijblijvend: het bereiken van gezonde ecologische waterkwaliteit en veerkrachtige natuur is een maatschappelijk belang en noodzakelijk om de wettelijke doelstellingen van de Kaderrichtlijn Water en de Vogel- en Habitatrichtlijn duurzaam te behalen. Het behalen van die eisen bepaalt weer of, en in welke mate, er ruimte is voor economische activiteiten. Ook kunnen gezonde en veerkrachtige ecosystemen de gevolgen van klimaatverandering beter opvangen.
Landelijk streefbeeld
De grote wateren vormen samen één delta. Ze geven water, voedingsstoffen, zout, zand, slib en organismen aan elkaar door. De ecosystemen gaan geleidelijk in elkaar over.