Ecologisch streefbeeld Rivierengebied

Met de Programmatische Aanpak Grote Wateren (PAGW) versterken we de ecologische waterkwaliteit en de natuur van de grote wateren in Nederland. Dit is goed voor de leefbaarheid en vergroot bovendien de economische waarde.

Het streefbeeld geeft een optimaal toekomstbeeld voor de ecologische waarden van het Rivierengebied, binnen de randvoorwaarden van waterveiligheid, zoetwatervoorziening en bereikbaarheid. Door dit streefbeeld naast toekomstbeelden voor andere functies te zetten is integrale politiek-bestuurlijke besluitvorming mogelijk. Het ecologische streefbeeld voor 2050 is daarmee een van de bouwstenen voor toekomstbestendige grote wateren.

Streefbeeld voor goede waterkwaliteit en veerkrachtige natuur

De Rijn en de Maas vormen in 2050 een rijk levend rivierenlandschap van vrij-afstromende en gestuwde rivieren. De uiterwaarden overstromen vaak en langdurig bij hoge rivierafvoeren. Dat geeft veel variatie in natuurlijke leefgebieden, met bijvoorbeeld rivierbossen, natte graslanden, riet en ondiep water in nevengeulen. In de ruime, gevarieerde en goed verbonden leefgebieden voelen planten, insecten, zoogdieren, vogels en vissen zich thuis.

Een kaart van het Rivierengebied van de Rijntakken en de Maas die schematisch het streefbeeld weergeeft. Er is meer ruimte voor geleidelijke land-waterovergangen en voor verbindingen in de lengterichting en dwars op de rivieren. Er zijn vier hotspots: rond de IJssel-Vechtdelta, de Gelderse Poort, de Grensmaas en de Biesbosch. Tussen de hotspots is ruimte voor kleinere stapstenen.

Vier hotspots bieden genoeg leefgebied voor duurzame populaties van kenmerkende soorten. De hotspots zijn verbonden met kleinere stapstenen via een doorgaande groen-blauwe corridor.

Toekomstbestendig

Met deze inzet krijgt het Rivierengebied een goede ecologische waterkwaliteit en veerkrachtige natuur. De systeemmaatregelen bieden ook kansen voor combinaties met klimaatadaptatie. Zo wordt het Rivierengebied toekomstbestendig.

Landelijk streefbeeld

De grote wateren vormen samen één delta. Ze geven water, voedingsstoffen, zout, zand, slib en organismen aan elkaar door. De ecosystemen gaan geleidelijk in elkaar over.

Bekijk het landelijk streefbeeld

Bekijk ook de streefbeelden voor de andere grote wateren

Een schets van de Waddenzee in het streefbeeld, gezien vanuit de lucht: de Waddenzee met wadplaten, de Waddeneilanden en de vastelandskust. Er liggen dorpen op het land en er is beroeps- en recreatievaart op het water.

Waddenzee

Een hoogproductief brakwater getijdengebied, met gevarieerd leefgebied en genoeg rust, stilte en duisternis.

Meer lezen over het streefbeeld voor de Waddenzee
 

Een schets van de Rijn-, Maas- en Scheldemonding, gezien vanuit de lucht: de Zeeuwse en Zuid-Hollandse deltawateren met dammen en keringen, rivieren die hier uitmonden en ondiepe kustzone. Er liggen dorpen en steden in het gebied en er is beroeps- en recreatievaart.

Rijn-, Maas- en Scheldemonding

Een estuarien mondingsgebied van rivieren met waar mogelijk (open) verbindingen tussen de rivieren en de zee.

Meer lezen over het streefbeeld voor de Rijn-, Maas- en Scheldemonding

Een schets van het IJsselmeergebied in het streefbeeld, gezien vanuit de lucht. Binnendijkse natuur gaat over in rietmoeras en ondiep water met waterplanten. In een compartiment langs de oever is een natuurlijk waterpeil ingesteld. Vissen kunnen heen en weer zwemmen tussen binnen- en buitendijks. Er liggen dorpen langs de oevers en er varen zeilboten op het water.

IJsselmeergebied

Een zoetwatermerengebied op de overgang van rivieren naar zee met een rijke hoeveelheid voedsel voor het ecosysteem.

Meer lezen over het streefbeeld voor het IJsselmeergebied