Sfeerimpressie landelijke PAGW-dag

Woensdag 18 september 2024 was de landelijke PAGW-dag. Dit vond plaats in de Stadsgehoorzaal van Kampen en er waren excursies in de IJssel-Vecht Delta. Deze succesvolle netwerkdag stond in het teken van verbinding en kennisuitwisseling. Alle PAGW betrokken organisaties waren vertegenwoordigd: ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN), ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (I&W), Staatsbosbeheer, Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en, Rijkswaterstaat, maar ook waterschappen en provincies. Wat was het programma en hoe is deze dag ervaren?

Nieuw: video PAGW

Voordat het programma van start ging werd de nieuwe video van PAGW getoond. Kijk mee naar de mooie beelden en luister naar het inspirerende verhaal.

Programmatische Aanpak Grote Wateren (PAGW).

♪ PIANOMUZIEK ♪

VOICE-OVER: Nederland, waterland. Maar liefst een vijfde deel van ons land bestaat uit water, met unieke dieren en bijzondere planten.

♪ PIANOMUZIEK ♪

Maar het gaat niet goed met de kwaliteit van onze wateren en de natuur die daarvan afhankelijk is. Op veel plaatsen is de biodiversiteit afgenomen. Dit komt onder meer door het intensief gebruik van het water voor bijvoorbeeld transport en delfstofwinning. En door de vele waterwerken die we de vorige eeuw hebben aangelegd. Die maakten ons land veilig en welvarend. Maar die dijken, dammen, inpolderingen en andere ingrepen hebben ook een keerzijde. Door deze ingrepen zijn natuurlijke stromingen geblokkeerd, trekroutes van dieren verstoord en veel planten en dieren missen geschikte leefgebieden.

♪ KRACHTIGE MUZIEK ♪

In de Programmatische Aanpak Grote Wateren, PAGW, werken we met het Rijk, de regio en maatschappelijke organisaties aan het gehele watersysteem. Het water, de oevers, de bodem en de direct aangrenzende gebieden. Hiermee verbeteren we
de ecologische waterkwaliteit, wat leidt tot een robuustere natuur. Zo kunnen de grote wateren de effecten van klimaatverandering en het gebruik door de mens blijven opvangen, en kunnen wij hier prettig blijven wonen, werken en recreëren. Dat stimuleert de economie. Gezond en schoon water is immers voor iedereen van belang.

♪ PIANOMUZIEK ♪

Waar het kan, geven we het water meer ruimte, zorgen we voor verbindingen tussen grote en kleine wateren en ontwikkelen we leefgebieden passend bij het grote water. Dit gebeurt in vier gebieden: in het IJsselmeergebied, de grote rivieren, het Waddengebied en de Zuidwestelijke Delta. PAGW werkt ook samen met andere programma's aan grote opgaven, zoals waterveiligheid, zoet water en klimaatbestendigheid. Door bijvoorbeeld de aanleg van natuurlijke oevers en ondieptes worden golfen geremd, waardoor dijken minder hoeven te worden verhoogd. Natuurlijke oevers en moerasgebieden kunnen ook bijdragen aan het zuiveren van water, het bergen van water bij wateroverlast en het vasthouden van water
in droge periodes. Zo herstelt het ecosysteem van de grote wateren zich, waardoor de vier grote wateren beter bestand zijn tegen de gevolgen van klimaatverandering, zoals extremen in neerslag en toenemende watertemperatuur. Ook helpt dit de rijkdom aan planten en diersoorten te bewaren. Een robuuste natuur en gezonde grote wateren zijn van belang voor onze veiligheid, leefomgeving en economie.

♪ PIANOMUZIEK DOOFT UIT ♪

In beeld: Logo Rijksoverheid. Programmatische Aanpak Grote Wateren. Werken aan een levende delta. Www.pagw.nl.

Vervolgens werd de dag geopend door Marjolijn van de Zandschulp, Hoofdingenieur Directeur van Rijkswaterstaat Oost-Nederland en Peter Paul Mertens, waarnemend directeur Visserij en Grote Wateren van LVVN.  Marjolijn van de Zandschulp stond stil bij de realisering: “Mouwen opstropen en de uitvoering realiseren. Echt samenwerking op verschillende gebieden en stappen maken. We laten zien wat onze bijdrage is aan het verbeteren van de ecologische waterkwaliteit.”

Professor Gerda van Dijk vertelde daarna vanuit ecologische perspectief over strategie, leiderschap en organisatievraagstukken. Anticiperen op diversiteit, dynamiek en continue verandering was de rode draad in haar verhaal. 
 

Wandelen, fietsen en workshops

De rest van de netwerkdag konden de aanwezigen kiezen uit verschillende onderdelen. Zo konden collega’s al wandelend of fietsend de Ketelpolder of het Reevediep in. In het Reeverdiep werd zelfs een lepelaar en een zeearend gespot. Ook waren er verschillende workshops over onder andere de Makkumernoordwaard, het project Lauwersmeer-Vierhuizergat, ‘Hoe vertel je over PAGW in een minuut’, en NL2120.

Beleving van de dag

Het was een goed bezochte en inspirerende dag. Ecoloog Rosalie Heins vertelt hoe ze het beleefd heeft: “Met de boswachter bezochten we Reevediep waar nieuwe natuur is gerealiseerd. In korte tijd zijn bijzondere natuurwaarden ontstaan. Als je goede voorwaarden schept, komt de ecologische waterkwaliteit vanzelf. We zijn veel bezig met planvorming en dat heeft soms een lange adem, maar buiten in het veld zie je waarvoor je het doet.”

Fotoverslag

Een impressie hoe de dag is verlopen.