Toekomstplannen voor de Friese IJsselmeerkust: Makkumernoordwaard
Op 25 juni 2024 zijn de minister van Infrastructuur en Waterstaat en de minister van Natuur en Stikstof akkoord gegaan met de projectbeslissing voor het Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport (MIRT-3) voor de Makkumernoordwaard. Een prachtig gebied dat onderdeel is van de Friese IJsselmeerkust. Voor de Makkumernoordwaard zijn verschillende maatregelen nodig voor het ontwikkelen van een moerasgebied én een paai- en opgroeigebied voor vissen en vogels. Dit is noodzakelijk voor de verbetering van de ecologische waterkwaliteit.
In hoofdlijnen gaat het om:
- Het realiseren van een peilmoeras voor de ontwikkeling van waterriet en overstroombaar grasland. Dit zijn beide belangrijke leefgebieden voor PAGW. Peilmoeras wordt plaatselijk in de Makkumernoordwaard aangelegd. Door middel van slenken (geulen) wordt het water vastgehouden. Een windmolen zorgt voor het peilbeheer. Met een windmolen kunnen we binnen het moeras een natuurlijk peil hanteren: hoogwater in de winter en laagwater in de zomer. Zo stimuleren we de groei van waterriet en wordt er een paai- en opgroeigebied voor vissen gecreëerd.
- Droog oeverrietland verwijderen om de ontwikkeling van waterriet te stimuleren.
Het bijzondere Makkumernoordwaard
De Makkumernoordwaard is een uniek gebied: uitgestrekte rietvelden, schelpenbanken, schraalgrasland en wilgenbos. Ook zijn er zeldzame plantensoorten te vinden zoals de orchideesoort: de groenknolorchis. Daarnaast hebben vogels en eendensoorten, zoals steltlopers, zwanen, ganzen en lepelaars deze prachtige broed- en rustplaats ook ontdekt. Maar door verruiging van het gebied komt er steeds meer land droog te liggen, ontstaat landriet waar waterriet is gewenst én gaat het leefgebied voor plant en dier achteruit. Daarom wordt er gewerkt aan waterbehoud.
Samenspel KRW-maatregelen en Natura 2000-maatregelen
De PAGW-maatregelen kunnen tegelijkertijd uitgevoerd worden met de Kaderrichtlijn Water-maatregelen (KRW) om de waterkwaliteit te verbeteren én de Natura 2000-maatregelen. Dat zijn maatregelen die gericht zijn op het behoud en herstel van beschermende plant- en diersoorten. Dit samenspel zorgt voor een snellere realisatie, kostenbesparing, minder schade aan het terrein en minder personele inzet. Op dit moment is de verwachting dat de maatregelen in de tweede helft van 2025 gerealiseerd kunnen zijn.
Budget
Er is 3,34 miljoen euro van het totale projectbudget PAGW Ecologische Waterkwaliteit Friese IJsselmeerkust (FIJK) gereserveerd voor de werkzaamheden op de Makkumernoordwaard. It Fryske Gea is de gebiedsbeheerder en voert de geplande werkzaamheden uit. IT Fryske Gea kan versneld aan de slag, omdat bij de start van de verkenning bleek dat er al veel onderzoek was gedaan door de regio naar maatregelen voor de Makkumernoordwaard. Uit dit onderzoek kwam helder naar voren wat de meest effectieve maatregelen zijn voor het gebied. Daarom is Makkummernoordwaard versneld door de verkenning en de planning- en studiefase gelopen. De rest van het PAGW project Friese IJsselmeerkust doorloopt het reguliere traject en zit nu in de verkenningsfase.
Samenwerken aan een levende delta
In PAGW werken Rijk, regio en maatschappelijke organisaties aan toekomstbestendige wateren. In de PAGW gaat de hoogwaardige natuur samen met een krachtige economie. Zodra de ecologische waterkwaliteit en natuur op orde zijn, zijn opgaven als regionale ontwikkeling, recreatie, transport en bedrijvigheid beter in te passen.
Meer informatie
Wil u meer weten over Makkumernoordwaard? Lees dan het document: startbeslissing project ecologische waterkwaliteit Friese IJsselmeerkust