Samenwerkingspartners verbonden door ecologische waterkwaliteit en natuur

Wil je een beter beeld krijgen van de samenwerkingspartners van PAGW? Lees dan dit verhaal van Ina Konterman, werkzaam bij Rijkswaterstaat. Ina is teamhoofd waterdistrict Zuid-Hollandse rivieren en projectleider voor PAGW, preverkenning Biesbosch- Rijn- Maasmonding (BRM). “Ik heb altijd al een grote liefde gehad voor water- en natuur gerelateerde projecten.”

Professionals komen samen

Ina werkt in een team van tien professionals van Rijkdienst voor Ondernemend Nederland, Staatsbosbeheer en Rijkswaterstaat. Ze onderzoeken mogelijkheden om de ecologische waterkwaliteit en natuur van de Biesbosch Rijn-Maasmonding te verbeteren. Dit team heeft veel inhoudelijke kennis over ecologische waterkwaliteit, natuur en het betrekken van de omgeving. “Vorig jaar hebben we een systeemanalyse opgeleverd van de ecologische situatie van BRM en hebben we door middel van een systeemopgave bekeken welke maatregelen effectief zijn om de ecologische waterkwaliteit in de BRM te herstellen. Dit hebben we samen gedaan met ingenieursbureau Arcadis en de Wageningen Universiteit”, vertelt Ina.

Water en land met daaroverheen een gebroken oude bruine tak. Blauwe lucht met wolken.
Beeld: Sander Terlouw
Zuid-Maartensgat in de Dordtse Biesbosch.

Biesbosch- Rijn- Maasmonding: een onwijs uniek gebied

“BRM is een uniek gebied door de uitgestrekte delta met een open verbinding tussen de rivieren en de zee. Nederland definieert zichzelf terecht als waterland. We vergeten vaak hoe uniek het gebied is, met de Rijn, Maas en Schelde als grote rivieren en de Biesbosch als uniek natuurgebied. De delta heeft een dynamisch karakter door de aanwezigheid van eb en vloed, zoet en zout, erosie en sedimentatie en verschil in rivierafvoeren. Door onder andere de aanleg van de Haringvlietsluizen en verharding van oevers (zoals kades voor stadsontwikkeling) is die dynamiek aan banden gelegd. De ambitie van de PAGW is om de ecologische waterkwaliteit weer te verbeteren, door het zoveel mogelijk terugbrengen van dynamiek, het herstellen van verbindingen en het verbeteren en of aanleggen van leefgebied. In de preverkenning hebben we onderzocht hoe we dit kunnen realiseren”, zegt Ina.

De systeemanalyse en systeemopgave vormen de inhoudelijke analyses. Op basis daarvan wordt een set van mogelijke maatregelen ontwikkeld. “We vinden het belangrijk om ook de omgeving goed te informeren en samen op te trekken waar we kansen of samenhang zien. Dat doen we bijvoorbeeld door het organiseren van gebiedsbijenkomsten en het afstemmen met partijen in kleiner verband. Het is belangrijk om kennis te hebben van andere aspecten en ontwikkelingen in het gebied, bijvoorbeeld ruimtelijke plannen, waterveiligheidsaspecten of zoet water. Zo kun je samen bekijken wat mogelijk en kansrijk is. Daarom hebben we partijen betrokken als gemeenten, waterschappen en provincies”, legt Ina uit.

Samenwerken door een gezamenlijke drive voor een betere ecologische waterkwaliteit

“We worden als samenwerkingspartners vooral verbonden door de affiniteit met het gebied en het thema: de drive die we voelen voor het verbeteren van de ecologische waterkwaliteit en natuur”, vertelt Ina. “We willen echt samenwerken om verbetering te realiseren. Daarnaast voegen we allemaal expertise toe. RVO brengt bijvoorbeeld omgevingsmanagement in. Ook heeft RVO veel kennis over het streefbeeld Rijn-, Maas-, Scheldemonding. Staatsbosbeheer voegt ecologische kennis over het gebied toe. Rijkswaterstaat draagt onder meer bij aan kennis over het watersysteem en ecologie. Zo hebben we allemaal een eigen inbreng”, vertelt Ina. Ook wordt er samengewerkt met andere natuurprogramma’s zoals de Kaderrichtlijn Water en Natura 2000.

Groene achtergrond met een vlinder op een bloem. De vlinder is groen met wit en oogt bijzonder.
Beeld: Sander Terlouw
Oranjetipje op pinksterbloem in de Dordtse Biesbosch.

Gezamenlijk toekomstbeeld

“We hebben zeker een gezamenlijk toekomstbeeld voor BRM”, beaamt Ina. En ik ben blij met de samenwerking, gezamenlijke ambitie en drive. Het is niet altijd makkelijk, omdat het complexe materie is. We vinden samen uit wat past bij het gebied en ook wat er mogelijk is”, rondt Ina af.  

Zonsopgang in Janusgors. Groen gras, heide en daar achter bomen. Zachte kleuren die een romantisch beeld geven.
Beeld: Sander Terlouw
Janusgors in de Dordtse Biesbosch