“De systeemherstel-ambitie van PAGW is iets waar ik écht aan wil werken”
Wil jij een beter beeld krijgen van PAGW en de mensen die daar werken? Ben je misschien van plan om bij ons te komen werken? Lees dan dit persoonlijke verhaal van ecoloog Maartje Liefting. Ze stelt zich aan jou voor en vertelt hoe het is om bij PAGW te werken, hoe een gemiddelde werkdag eruitziet en hoe ze de dynamiek van PAGW ervaart.

Wat doe je precies bij PAGW?
Maartje is werkzaam als systeemecoloog bij PAGW voor de ecologische waterkwaliteit van de vier grote wateren in Nederland. Ze heeft veel kennis over hoe gebieden functioneren in droge en natte situaties, met specifieke kennis over insecten en vogels. “Ik lever specialistische kennis aan ons inhoudelijk team. Ik werk onder andere voor de preverkenning Biesbosch Rijn-Maasmonding en aan de preverkenning voor vissen en vogels in de Rijn-Maas-Scheldemonding. Ik denk mee over knelpunten in het gebied, wat je eraan kunt doen en welke maatregelen mogelijk zijn”, begint Maartje.
Hoe ziet een gemiddelde werkdag eruit voor jou?
“Net als veel mensen bij PAGW: veel overleg”, vertelt Maartje lachend. “Dat gaat over heel diverse onderwerpen. Afstemming met opdrachtgevers: voor mij is dit het Ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur. Maar ook werkoverleggen voor bijvoorbeeld een preverkenning én ik schrijf inhoudelijke analyses. Om goed mijn werk te doen moet ik ook achtergrondstukken lezen. Hoe leuk is dat, ik mag lezen voor werk. Dat moet ik eigenlijk meer doen. Belangrijk om achtergrondinformatie op te halen en inspiratie op te doen. Er ligt nog genoeg op de plank om te lezen”, legt Maartje uit.
Waar ben je trots op?
“Vanuit de beleidsafdeling komt er wel eens een kennisvraag onze kant op. Dat vind ik leuke klussen. Er ligt een complexe vraag waar een helder en secuur antwoord op moet komen. Er is veel kennis bij PAGW. Dat is het leuke, je werkt met Rijkswaterstaat, Staatsbosbeheer en RVO. Een heel register aan mensen. Ik moet deze kennis bundelen tot iets wat klopt en sterk staat in de vorm van een essay of een publicatie. Als we dat voor elkaar krijgen ben ik heel trots”, vertelt Maartje enthousiast.
Lees in onze publicatiebank de bijdrage van de PAGW IJssel-Vechtdelta aan de wettelijke verplichtingen Kaderrichtlijn Water en Natura 2000, waar Maartje aan heeft geschreven.
Wat vind je het leukst aan jouw werk?
“De systeemherstel-ambitie van PAGW is iets waar ik écht aan wil werken. We doen veel in Nederland en lokaal beheer is super belangrijk. Maar toch zijn de grote wateren nog niet in de gezonde en robuuste staat hoe we het graag willen zien. Het gaat over grote systeemingrepen om de ecologische waterkwaliteit en natuur te verbeteren. In het IJsselmeergebied hapert de voedselketen, in de Delta is er een gebrek aan natuurlijke dynamiek en de Waddenzee snakt naar zoet water voor brakke natuur. Dat moet op systeemniveau aangepakt worden. Dat zijn heel interessante vraagstukken om aan te werken. We weten vaak wel wat we moeten doen, maar dat is niet makkelijk. Er moeten keuzes gemaakt worden die niet altijd leuk zijn. Vanuit PAGW hebben we al een paar grote partijen aan tafel. De ambitie is om het systeem te herstellen en robuuster te maken.”
Maartje vindt het niet moeilijk om uit te leggen hoe waardevol PAGW is. “Het is heel leuk om met verschillende Rijksdiensten te werken. Veel kennis en expertise komen samen, dat geeft energie. We komen ook wel eens buiten in het gebied. Je moet vaak ook dingen zien en kijken wat er speelt. Zo ontwikkel je begrip over meer dan de ecologie voor het gebied. Vorig jaar ben ik met een aantal mensen in de IJssel-Vechtdelta geweest. Gebieden met rietoevers, traag stromend water, agrarisch gebied en een kassencomplex. Er wordt gewerkt en gerecreëerd. Als je dat ziet komt het tot leven. Het is goed om als ecoloog mee te draaien in een breder team. We doen het samen met verschillende expertises”, sluit Maartje af.