De wijze raad met Peter van Zundert: “blijf samen werken aan bescherming voor toekomstige generaties”
In de serie ‘De wijze raad’ laten we PAGW’ers aan het woord die dit jaar met pensioen gaan. Wat voor wijze lessen geven zij mee, hoe zag hun carrière eruit en wat zijn hun toekomstplannen? In dit interview spreken we Peter van Zundert van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (I&W). In zijn carrière heeft hij zich ingezet voor de waterkwaliteit en het ecologisch herstel van verschillende watergebieden. We reflecteren met hem op zijn werk en de impact die het heeft gehad op de natuur en het milieu. Welke wijze raad geeft hij mee voor zijn pensioen?
![Peter van Zundert op een boot bij de Zuidwestelijke Delta](/binaries/medium/content/gallery/pagw/content-afbeeldingen/peter.jpg)
Van psychologie naar ecologisch herstel in de Zuidwestelijke Delta: een bijzondere reis
Toen Peter begon met zijn studie psychologie, had hij niet kunnen voorspellen dat zijn carrière een geheel andere richting zou nemen. Na zijn militaire dienst in de jaren '80, volgende hij cursussen in milieukunde en waterkwaliteitsbeheer. Dat bracht hem in 1985 bij Rijkswaterstaat als vergunningverlener voor de Wet verontreiniging oppervlaktewateren. “Ik was erg blij dat ik daar aan de slag kon", begint Peter zijn verhaal. “De focus van mijn werk lag al snel op de problematiek van vervuilde waterbodems. Onder andere een milieu-hygiënisch verantwoorde bestemming regelen voor de baggerspecie die vrijkwam bij het onderhoud van havens en vaarwegen in het benedenrivierengebied. Ook de sanering van waterbodems die een risico vormden voor (grond)waterkwaliteit, ecologie en de mens én de aanleg van baggerspeciedepots, zoals de Slufter en Papegaaienbek op de Maasvlakte en het Baggerdepot Hollands Diep.”
In 2004 maakte Peter de overstap naar het ministerie I&W. In eerste instantie voor de ontwikkeling van een nieuw beoordelingssysteem voor het verspreiden van baggerspecie op zee. Zo kon meegewerkt worden aan regelgeving voor de toepassing van grond, baggerspecie en bouwstoffen (Besluit bodemkwaliteit) en de uitvoering van de Kaderrichtlijn Water.
Aan boord bij PAGW: vanaf de eerste minuut betrokken
Vanaf 2009 werkt Peter als gebiedscoördinator in de Zuidwestelijke Delta. De voornaamste uitdaging is de balans herstellen tussen waterveiligheid, economie en ecologie. Die balans is verstoord geraakt door menselijke ingrepen van de Deltawerken, het aanleggen van dijken, inpoldering, vaargeulverruiming en afvalwaterlozing. Deze ingrepen brachten meer waterveiligheid, een grote zoetwaterbuffer en betere condities voor de scheepvaart. Maar, ging ten koste van de water- en natuurkwaliteit.
Peter vertelt: “Maatregelen die in die tijd al speelden zoals bijvoorbeeld de versterking van de natuur in de Westerschelde, de aanpak van zandhonger in de Oosterschelde, het terugbrengen van getij in Grevelingen en de aanpak van blauwalgen in Volkerak-Zoommeer waren in feite al PAGW-werkzaamheden. Deze werkzaamheden vormen ongeveer nog steeds de PAGW-opgave om de ecologie in de Zuidwestelijke Delta klimaatrobuust en veerkrachtig te maken. We willen van de Zuidwestelijke Delta weer een natuurlijker ontmoetingsplaats maken tussen rivieren en zee. En met voldoende ruimte voor dynamische processen zoals eb en vloed. Maar ook voor de verbetering van de waterkwaliteit en het behoud, herstel en vergroten van de leefgebieden voor planten en dieren.” Peter is dan ook vanaf de eerste minuut betrokken bij de PAGW.
Wat wil je professionals graag meegeven?
Peter zijn werk heeft altijd raakvlakken gehad met de waterkwaliteit en ecologie in Nederland. "Het belangrijkste wat ik heb geleerd is het belang van samenwerking, doorzettingsvermogen, een open blik en het kijken naar de lange termijn. Waterkwaliteit en ecologie zijn geen opgaven die op zichzelf staan, maar vormen onlosmakelijk onderdeel van een toekomstperspectief van Nederland. Het land waarin we fijn en gezond kunnen blijven leven, wonen, werken en recreëren. Dat wil ik jullie ook graag meegeven. De bedreigingen van water en natuur zijn vaak niet zichtbaar en merkbaar, maar mogen niet verdwijnen. Denk bijvoorbeeld aan de impact van verontreinigende stoffen en de grotendeels verdwenen estuariene dynamiek in de Zuidwestelijke Delta. Hiermee bedoelen we het ritme van eb en vloed en zoet- zoutverbindingen. Blijf samen werken aan bescherming voor de toekomstige generaties”, geeft hij mee.
Pensioen: tijd voor andere uitdagingen
“Ik heb altijd van mijn werk gehouden en ik ben trots op wat we tot dusver hebben bereik. Ik ben met name trots op mijn bijdrage aan de ontwikkeling en financiering van projecten, zoals de zandsuppletieprojecten in de Oosterschelde, een pilot in de Welzinge en Schorerpolder én een innovatieprogramma voor de Kaderrichtlijn Water”, zegt Peter.
“Mijn pensioen breekt bijna aan. Ik ga genieten van een lege agenda en richt ik mezelf nog meer op mijn hobby's, zoals muziek en fietsen” rondt Peter af. "Ik ben een enorme muziekliefhebber en luister naar alles, van klassieke muziek tot jazz en pop. Ik heb een grote collectie van duizenden cd's, en ik kijk er naar uit om daar meer tijd voor te maken." Daarnaast is fietsen al jarenlang een passie. "Ik fiets veel in de omgeving van Rotterdam en soms in de Limburgse heuvels, maar mijn favoriete gebieden zijn de Alpen, Pyreneeën en de Dolomieten. Hoewel het vaak écht afzien is, is het fantastisch om daar te fietsen en te genieten van het overweldigende landschap. ”
![Peter van Zundert in de bergen](/binaries/medium/content/gallery/pagw/content-afbeeldingen/peter-1.jpg)
Meer in deze reeks:
Benieuwd naar meer verhalen in deze reeks? Lees ze hier:
- Interview met Cor Schipper: “Wees vooral veerkrachtig, dan kom je er wel”
- Interview met Hans Stokkermans: “De mens doet er toe”
- Interview met Marion Iris van der Linden: “Een spektakel toen die enorme sluis in het water ging”
- De wijze raad met Siep Groen: “Durf te dromen”
- De wijze raad met Frank Hoogeboom: “Laten we uitblinken”
- De wijze raad met Jaap Graveland: “Ga eerst op zoek naar best practacis”