Succesvolle proef met perenboom riffen wordt opgeschaald met piramidevormige frames

Rijkswaterstaat heeft vorige week de eerste groep perenboomriffen uitgezet in de Waddenzee. De piramidevormige stalen frames vormen samen vier nieuwe riffen, die aansluiten op vier bestaande riffen die eerder voor het project Waddenmozaïek geplaatst zijn. Dit project maakt deel uit van PAGW: herstel onderwaternatuur Waddenzee. 

De frames zijn onder begeleiding van het Koninklijke Nederlandse Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) uitgezet in de Waddenzee. De piramidevormige frames zijn van staal gemaakt, waardoor de groei van onderwaterleven op perenbomen voor langere tijd gemonitord kan worden. De riffen zijn geplaatst aan het einde van de geulen in het Eierlandse gat, tussen Texel en Vlieland en zijn duidelijk gemarkeerd, waardoor scheepvaart geïnformeerd wordt met de exacte coördinaten. Het is de bedoeling dat de frames tien jaar lang - twee keer per jaar, in het voor- en najaar, omhoog gehesen worden. Zo kan gemonitord worden welke vormen van onderwaternatuur zich op én om de structuren vestigen.

Beeld: Rijkswaterstaat
Perenboomframe wordt vanaf de boot in het water gelaten

Werken aan verbeteren waterkwaliteit

Met de ontwikkeling en plaatsing van de nieuwe perenboom riffen neemt Rijkswaterstaat een volgende stap door het project Waddenmozaïek over te nemen en uit te breiden. Marien bioloog Raven Cammenga van Rijkswaterstaat legt uit: “We zagen met Waddenmozaïek op experimentele schaal al mooie resultaten in de ontwikkeling van onderwaternatuur op substraten (ondergronden) en daar willen we nu mee door. We schalen het project op door het aantal perenboom riffen te verdubbelen en daarmee hopen we ook meer en grotere diersoorten aan te trekken. Het is een habitatverbetering. We creëren een diverse leefomgeving voor de onderwaternatuur door het leefgebied te verbeteren. Hierdoor hopen we dat verschillende soorten het beter gaan doen. Zo kunnen sommige dieren hun eieren afzetten op de constructies en kunnen andere soorten er schuilen, waardoor je habitatfuncties stimuleert.”

Terugbrengen van natuurlijke ondergronden

Van nature kwamen er in de Waddenzee verschillende ondergronden voor, zoals schelpen, steen en hout. Op deze ondergronden groeiden verschillende vormen van onderwaterleven, die weer een bron van voedsel en schuilplekken vormden voor vissen. Door menselijke activiteiten komen er nu minder van deze natuurlijke ondergronden voor in de Waddenzee dan vroeger. Zo komt een omgevallen boom bijvoorbeeld niet meer via rivieren in de Waddenzee terecht, omdat deze door sluizen en dijken wordt tegenhouden of vanwege veiligheid al uit het water is gehaald. De ontwikkeling van de nieuwe perenboom-riffen en het terugbrengen van de natuurlijke ondergronden is een doelstelling vanuit de PAGW. PAGW werkt met Rijkswaterstaat aan het herstel van onderwaternatuur in de Waddenzee. Daarnaast werkt Rijkswaterstaat op allerlei andere manieren aan het verbeteren van de waterkwaliteit in de Waddenzee. Onder meer door het geven van voorlichting, stimuleren van wetgeving, vergunningverlening en toezicht houden door middel van handhaving.

PAGW

Binnen de Programmatische Aanpak Grote Wateren (PAGW) werken het Rijk, de regio en maatschappelijke organisaties samen aan toekomstbestendige grote wateren. Het programma is opgezet om de ecosystemen in de grote wateren te versterken. Dat helpt de omstandigheden te creëren waaronder de ecologische waterkwaliteit verbetert en de natuur robuuster wordt. Rijkswaterstaat, Staatsbosbeheer en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) voeren in opdracht van de ministeries de afgesproken maatregelen uit. Dat gebeurt in samenwerking met regionale partijen. Op landelijk niveau wordt gezamenlijk voor sturing gezorgd. Projecten worden op regionaal niveau uitgevoerd. De PAGW is loopt tot 2050.