Waterkwaliteit Waddenzee verbeteren door mosselpoep-pilot
Rijkswaterstaat onderzoekt of mosselen kunnen bijdragen aan het lokaal verbeteren van de waterkwaliteit in de Waddenzee. In deze pilot wordt ontlasting van mosselen opgevangen. Vervolgens worden monsters afgenomen en geanalyseerd in een laboratorium. Welke kennis doen we hiermee op?
De mosselen zijn geplaatst in een korf met opvangcapaciteit voor de ontlasting van mosselen. Voor deze proef is 100 kilogram mosselen verdeeld over 16 korven die in serie-opstelling met elkaar verbonden zijn, waardoor een soort ‘filterinstallatie’ ontstaat. De installatie ligt in een afgelegen deel van de Waddenzee. Het gaat om een proef van 2 maanden. Dit project maakt deel uit van de PAGW onderwaternatuur.
Kennis verzamelen door mosselpoep
Technisch manager PAGW onderwaternatuur, Jette Bijlholt van Rijkswaterstaat legt uit: “Mosselen komen van nature in grote getalen voor in de Waddenzee. Uit eerdere onderzoeken blijkt dat mosselen water filteren om daar hun eten uit te halen en sediment, met chemische stoffen, weer uitscheiden. Daar zitten ook stoffen bij waar wij ook graag vanaf willen. Denk dan aan zware metalen, PFAS/PFOS en andere chemische stoffen, die normaal gesproken weer als sediment neerdalen in het water van de Waddenzee. Met deze proef willen we kennis opdoen in hoeverre we door het afvangen van mosselpoep schadelijke stoffen uit het water kunnen halen en daarmee lokaal de kwaliteit van het water verbeteren.”
Rijkswaterstaat werkt op allerlei manieren aan het verbeteren van de waterkwaliteit. Onder meer door het geven van voorlichting, stimuleren van wetgeving, vergunningverlening en toezicht houden. Door middel van handhaving wil Rijkswaterstaat voorkomen dat slecht afbreekbare stoffen in het water van de Waddenzee terechtkomen. De ‘mosselpoep-pilot’ kan kennis opleveren voor het verder verbeteren van de waterkwaliteit in de Waddenzee. De resultaten worden volgend jaar verwacht.
PAGW onderwaternatuur
Binnen PAGW werken het Rijk, de regio en maatschappelijke organisaties samen aan toekomstbestendige grote wateren. Het programma is opgezet om de ecosystemen in de grote wateren te versterken. Dat helpt de omstandigheden te creëren waaronder de ecologische waterkwaliteit verbetert en de natuur robuuster wordt. Rijkswaterstaat, Staatsbosbeheer en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) voeren in opdracht van de ministeries de afgesproken maatregelen uit. Dat doen we in samenwerking met regionale partijen. Op landelijk niveau zorgen we samen voor sturing. Op regionaal niveau voeren we de projecten uit met een doorlooptijd tot 2050.