Unieke meetboei helpt bij opschonen troebel water Eems-Dollard

Op verschillende plekken in de Eems-Dollard is het water zeer troebel. Dit komt onder andere doordat het gebied omsloten is door dijken. Slib kan daardoor niet goed naar de bodem zakken. Daardoor dringt er weinig zonlicht door in het water, waardoor algengroei beperkt blijft. Dat werkt door in de hele voedselketen tot aan vogels en vissen. Op dit moment lopen er verschillende pilots om de problematiek aan te pakken. Begin september 2024 is er een meetboei in de Eems-Dollard geplaatst om het watersysteem én het effect van de pilots beter te begrijpen. We gaan in gesprek met Marinus Bokhorst, technisch manager bij Rijkswaterstaat die veel van dit onderwerp afweet.

Beeld: Rijkswaterstaat
Gele meetboei wordt vanaf de boot in het water geplaatst

Pilot met meetboei

“Afgelopen week heb ik nog met eigen ogen gezien hoe troebel het water in de Eems-Dollard is”, steekt Marinus van wal. “De meetboei die begin september 2024 in het water is geplaatst, helpt Rijkswaterstaat om het watersysteem beter te begrijpen. Het is uniek dat zo’n meetboei midden in de Eems-Dollard is gestationeerd vanwege getijwerking en rivierafvoer”, legt Marinus uit. Op drie verschillende diepten wordt daar de komende jaren onder andere de temperatuur, zuurstofgehalte en slibconcentratie gemeten. Dit is een heel waardevolle aanvulling op de reguliere tweewekelijkse metingen van Rijkswaterstaat.

Beeld: Rijkswaterstaat
Meetboei is in het water geplaatst.

Pilots hergebruik van slib 

De concrete doelstelling is om 1 miljoen ton slib per jaar uit de Eems-Dollard te halen. In verschillende pilots wordt onderzocht hoe slib uit de Eems-Dollard gehaald kan worden om op andere plekken te kunnen hergebruiken. Bijvoorbeeld door het ‘rijpen’ van klei voor dijkversterkingen en het ophogen en verbeteren van landbouwgrond. Maar denk ook aan natuurontwikkeling waarbij buitendijkse kwelders ontwikkeld worden door slib vast te leggen. Dit zorgt voor een gevarieerde natuurlijke overgang tussen land en water.

Samenwerking

Binnen twee programma’s werkt Rijkswaterstaat met andere organisaties aan de slibproblematiek: Eems-Dollard 2050 en de Programmatische Aanpak Grote Wateren. “Het plaatsen van de meetboei is een mijlpaal waar we met verschillende partijen aan hebben gewerkt. De meetboei is in nauwe samenwerking met de Rijkswaterstaat Centrale Informatievoorziening ontwikkeld en ligt nu in het water. Leverancier van der Straaten heeft de meetboei in Zeeland gemaakt en heeft de boei vervolgens via Den Helder en Delfzijl naar de Eems-Dollard vervoerd. De meetboei verzamelt data die toegankelijk is voor alle partners van Rijkswaterstaat. Ook Duitse samenwerkingspartners hebben interesse. Ik hoop en verwacht dat de meetboei een nuttige bijdrage levert aan het samen toewerken naar een mooi en natuurlijk functionerend Eems-Dollard”, sluit Marinus af.

Meer weten? Bekijk de website EemsDollard2050.