De wijze raad met Marion Iris van der Linden: “Een spektakel toen die enorme sluis in het water ging”

In de serie ‘de wijze raad’ laten we PAGW’ers aan het woord die dit jaar met pensioen gaan. Wat  waren carrière-hoogtepunten, welke wijze lessen geven zij mee én wat zijn hun toekomstplannen? Dit keer spreken we Marion Iris van der Linden, manager projectbeheersing bij Rijkswaterstaat tot en met 18 september 2024.

Werkzaamheden PAGW en wijze lessen

 In september 2024 sluit Marion Iris het werkende leven af, tijd voor pensioen. Ze heeft 1.5 jaar voor PAGW gewerkt. Een veelomvattend programma zegt ze zelf. “Er was PAGW-breed geen duidelijk overzicht van alle werkzaamheden” steekt Marion Iris van wal. “Dat was voor mij een mooi beginpunt: in kaart brengen hoe PAGW in elkaar zit. Dit heb ik samen gedaan met RWS, RVO en Staatsbosbeheer.  Wat het opgeleverd heeft? Een work breakdown structure (WBS). Dit is een overzicht van alle werkzaamheden, onderverdeeld in werkpakketten. Door de WBS is in het programma inzicht gekomen wie waar verantwoordelijk voor is, waar precies aan gewerkt wordt en welke vervolgstappen nodig zijn. Daarnaast heb ik mezelf bezig gehouden met de capaciteit. Er is nu inzicht in de benodigde capaciteit in de projecten op programmaniveau. Vervolgens heb ik mezelf verdiept in documentbeheer: informatiemanagement op orde houden. In PAGW werken we samen met verschillende overheden, ook online via Sharepoint. Deze online omgeving moet goed ingericht zijn, overzicht bieden én op de goede manier gebruikt worden. Hiervoor heb ik het WBS-document als basis gebruikt”, legt Marion Iris uit. En welke wijze lessen geeft ze mee? “Het is goed om te relativeren, maar om verder te komen in een proces is het ook goed om een duidelijk standpunt in te nemen en daar mag je bij blijven.”

Portretfoto Marion Iris van der Linden
Beeld: ©Marion Iris van der LInden

Terug in de tijd

We vroegen Marion Iris wat ze gestudeerd heeft en hoe haar loopbaan eruit zag. “Dat is natuurlijk even geleden”, vertelt Marion met een lach. “Ik heb hydrologie gestuurd aan de Wageningen Universiteit. Na mijn studie ging ik voor 1.5 jaar voor vrijwilligerswerk naar Botswana. Ik werkte aan verschillende projecten, waaronder cultuurtechniek, land- en waterverbeteringsprojecten en bomen planten om erosie te voorkomen. Een prachtige tijd”, zegt Marion Iris.

Terug in Nederland ging Marion Iris voor ruim een jaar bij de Grontmij (nu Sweco) aan de slag. Daar heeft ze hydrologische modellen opgesteld voor verschillende gebieden. Toen begon ze totaal iets anders. “Ik heb een opleiding gevolgd voor spraakvormster. Een soort logopedie, gericht op klanken. Dat heb ik zo’n vier jaar gedaan. Vervolgens belandde ik bij de Provincie in een duo-rol: spraakvormster en hydrologisch ingenieur” vertelt Marion Iris. Toen kwam Rijkswaterstaat in beeld en daar is ze niet meer weggegaan. “Ik werk al zo’n ruim 17 voor deze organisatie. Ik ben bij veel projecten betrokken geweest. Onder andere bij de Bernardsluis, Beatrixsluis, A12, de Afsluitdijk, veiligheid Nederland in kaart en het programma vervanging en renovatie. De focus in de projecten lag op natuur en water. Daar ligt mijn hart”, zegt Marion Iris.  

Carrière-hoogtepunt

We vroegen naar haar carrière-hoogtepunt. Daar hoefde Marion Iris niet lang over na te denken. “Eigenlijk het eerste project bij Rijkswaterstaat: de Bernardsluis. Dat was een spektakel toen die enorme sluis in het water ging. Het was mooi weer en er was veel publiek. Ja, dat was een heel bijzonder moment. Dan begint het allemaal. Mijn rol in het proces was manager projectbeheersing. Ik regelde de financieren, planning, documenten, rapportages en capaciteit. Ik deed heel veel zelf en ik werd ondersteund door een team”, vertelt ze.  

Bedrijvigheid in de stad, rust aan zee  

Dan breekt Marion Iris haar pensioen echt bijna aan. Wat gaat ze doen? Naast haar appartement in Utrecht heeft ze ook een vakantiehuis in Sint Maartenszee, in de provincie Noord-Holland. “Op dit moment ben ik aan het verbouwen en dat kost veel tijd. Ik vind het heerlijk om daar mee bezig te zijn. Ik heb een mooie combinatie zo. Bedrijvigheid in de stad en rust aan zee. Het huis aan zee is echt een hobby geworden. Samen met golfen en schilderen. Ik heb mezelf een lange tijd ingezet voor de maatschappij, nu is het tijd voor ontspanning”, rondt Marion Iris af.

Beeld: ©Marion Iris van der Linden
Schilderen voor ontspanning

Meer in deze reeks

Benieuwd naar meer verhalen in deze reeks? Lees ze hier: